poniedziałek, 17 stycznia 2011

Trzej muszkieterowie



Były urodziny Mamy, więc lepiłem pierogi pół popołudnia, ale było warto. Farsze są trzy, lecz wszystkie do jednego (ciasta się nakłada). Trudno wskazać, które z wypełnień najlepsze. Mamie najbardziej smakowało szpinakowo-serowe. Sami zresztą osądźcie po przyrządzeniu.

Ciasto:
mąka (0,7 kg)
żółtko
woda (1 kubek)
trochę oliwy (2 łyżki)
sól
pieprz

Wszystko mieszamy i zagniatamy, aby otrzymać plastyczną masę.



Farsz zielony
szpinak w liściach (20 dag)
ser pleśniowy (około 100 gram) taki z niebieskimi kropkami
pieprz
masło

szpinak podsmażamy na maśle, aby zmiękł i zmniejszył objętość. Dorzucamy na patelnię ser i pieprz. Na małym ogniu mieszając czekamy, aż ser się stopi. Przekładamy farsz do miseczki.

Farsz z mięskiem
kasza gryczana 10 dag
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 średnia
sól
pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy i wysmażamy, dorzucając pod koniec pokrojoną drobno cebulę, aby w dobrym towarzystwie boczku się zeszkliła czy nawet zarumieniła. Dorzucamy zawartość patelni do kaszy. Dosypujemy nieco pieprzu i mieszamy.

Farsz z mozarellą 1.0 (work in progress)
mozarella
suszone pomidory
sól
pieprz

Mozarellę drobno kroimy. Pomidory podobnie. Dosypujemy przypraw. Farsz jest suchy, ale znalazł swoich wielbicieli. Zastanawiam się nad dodaniem do niego zeszklonej cebulki i posiekanego jajka na twardo. Próbujcie, mówcie, czy wyszło.

Proces produkcji
Ciasto wałkujemy, kubkiem o dużej średnicy kroimy wielkie koła. Nasypujemy na środek kółka farsz. Zlepiamy i wywijamy brzegi (nie ma tu jednej techniki, a opis którejkolwiek mnie przerasta, proszę zasięgnąć wiedzy u domowych skarbnic umiejętności kulinarnych).




Smacznego i różnorodnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...