środa, 25 kwietnia 2012

Zimno wiosną

Trzeba wierzyć meteorologom i mieć nadzieję, że upały w końcu przyjdą. W tej nadziei zamieszczam przepis na domowe lody.

Lody wszystkich smaków

Baza:
4 żółtka
pół szklanki cukru + 3 łyżki
duża śmietana 36% (500 ml)





Smak:
na co tylko ma się ochotę
albo roztopiona tabliczka czekolady
albo szklanka zmiksowanych truskawek
albo pół szklanki mlecznego wyciągu z wanilii
albo szklanka gęstego smoothie z melona
i tak dalej

Żółtka utrzeć z pół szklanki cukru na białą puszystą masę (kogel-mogel ma powstać po prostu). Ubić śmietanę z resztą cukru. Wymieszać z koglem-moglem. Dodać wybrany składnik. Wymieszać i przelać do pudełka po lodach lub innego pojemnika do zamrażania. Lody powinny być dobre już po ok 3 godzinach. Świeżo mrożone są najlepsze. Potem mogą robić się nieco "gumowe", ale myślę, że to może po prostu zależeć od jakości zamrażalnika.

Poniżej propozycja podania stworzona przez Karolinę przy użyciu rozkruszonego dalmatyńskiego ciasta wielkanocnego i lodów.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...