środa, 8 grudnia 2010

Logiki pluralne

Zajęcia z dynamicznych teorii znaczenia to jedne z najciekawszych w moim akademickim tygodniu. Dziś oprócz problemów interpretacji zdań w logice pluralnej van den Berga, zastanawiałem się co zrobić, żeby wrzucić do jednego garnka drób i cytrusy, i żeby coś dość smacznego z tego wyszło. Rezultat okazał się całkiem ciekawy, więc z chęcią się nim dzielę.



2 sznycle z indyka (może być też pierś, jak i mięso gulaszowe)
wytrawne białe wino
pomarańcza
3 mandarynki
gałka muszkatołowa w dość znacznych ilościach
por
masło
sól
pieprz

Mięso pokroić na spore kawałki i obsypać obficie gałką. Smażyć na sklarowanym maśle na niezbyt dużym ogniu, aż zbieleją, a nawet lekko podrumienią. Zawartość patelni przerzucić do garnka, zalać białym wytrawnym winem. Dusić na małym ogniu. Por pokrojony drobno zeszlić na sklarowanym maśle. Dorzucić go indyka. Wrzucić również pokrojone w cząstki pomarańczę i mandarynki (pomarańcza w trakcie obróbki staje się gorzka, Karolinie ta składowa smaku się podobała, mnie niekoniecznie, może następnym razem wcisnę jedynie sok z pomarańczy, a wrzucę tylko mandarynki). Dusić około 30 min, może krócej. Najlepiej wyjąc kawałek indyka (jak największy), przekroić, zobaczyć czy już biały, jeśli tak spróbować i ocenić czy już wystarczy tego duszenia. Pod koniec procesu dorzucić sól i pieprz wedle uznania.

Porządny obiad nie obędzie się bez surówki. Wymyśliłem taką:



2 marchewki
kilka liści sałaty
dwie mandarynki
korzeń imbiru
cytryna
oliwa z oliwek

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Sałatę pokroić w cienkie maski. Plasterki mandarynek poprzekrajać na pół. Zetrzeć imbir na małych oczkach. Wkropić kilka kropli cytryny i dolać nieco oliwy. Wymieszać.

Приятного аппетита!

4 komentarze:

  1. To było taaakie dobre, że nie sposób nie skomentować. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują, a gałka pojawia się nagle w pewnym momencie i totalnie zaskakuje. A te pomarańcze - mniam! Polecam gorąco! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, czyżby imbir pojawił się na stole po zarażeniu Was kuchnią chińską?...

    OdpowiedzUsuń
  3. Z marynowaną cytryną wychodzi jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...